News

We have to give our voice to  to the World to make a united society

Recent News


Hazánkban több próbálkozás is beindult annak érdekében, hogy a közoktatásból lemorzsolódott fiatalokat visszavezessék az iskolapadba. Sajnos minden olyan - lényegében ugyanolyan, vagy nagyban hasonló módszereket alkalmazó kezdeményezés -, melyek elől elmenekültek a fiatalok és eredménytelennek mutatkozott, pusztán csak pénzkidobást jelentett, semmilyen vagy igen csekély rendszerszintű eredményt hozott. A képzetten fiatalok, a csellengő és céltalan tinédzserek komoly problémát jelentenek Európa szerte. A korai iskolaelhagyás képzetlen munkaerőt, és szinte alig lehetséges társadalmi integrációt hordoz magával. Az utóbbi évtizedben, az ennek okait, és a védőfaktorokat vizsgáló nemzetközi és hazai tudományos kutatások eredményeire támaszkodnak azok a programok, amelyek csökkenteni hivatottak a korai iskolaelhagyás mértékét.
Az Ariadne Kulturális Alapítvány két éven át vett részt a TIP (Transferring Innovative Practises) Erasmus+ nemzetközi projektben, amely fókuszában a „második esély típusú” középiskolák diákjai és pedagógusai, a hozzájuk kapcsolódó támogató szakemberek munkáját segítő módszerek álltak.
Ezek olyan művészeti technikákra alapuló, innovatív gyakorlatok, amelyek kiválóan alkalmasak a fiatalok mélyebb megismerésére, érzelmi bevonódásuk elősegítésére, önismeretük, önbizalmuk, motivációjuk erősítésére. Az átadott, izgalmas módszereink között szerepel például a Fórum Színház, Állókép Színház, Érzékelések Labirintusa, bábszínházi technikák, művészetterápiás gyakorlatok, filmművészeti alkotások.
Öt ország – Portugália, Olaszország, Anglia, Bulgária és Magyarország – képviseletében pedagógusok, pszichológusok, művészetterapeuták és oktatási szakemberek vettünk részt a projektben, hogy megosszuk egymás között a tapasztalatainkat, bevált jó gyakorlatainkat. Az egymástól elsajátított technikákat a saját oktatási területeinken, iskolákban, különböző típusú szakképző helyeken kipróbáltuk, alkalmazzuk, adaptálva a helyi környezetünkhöz.
Mivel kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben eljuthassanak a projekttapasztalatok, így közösen összegyűjtöttük ezeket, és a következő honlapon mindenki számára elérhetővé tettük.

Projects to prevent and combat racism, xenophobia, homophobia and other forms of intolerance – JUST/2014/RRAC/AG

The deadline for this call for proposals is 12/11/2014 12:00 (noon) CET.